AKTUELNO

Direktor "Srpskog telegrafa" ističe da očekuje istragu u vezi sa "mutnim radnjama" lidera Narodne stranke, budući da narod ima pravo da zna poreklo novca kojim se finansirala skupa izborna kampanja.

Govoreći o međunarodnoj korupcionaškoj aferi u čijem je središtu Vuk Jeremić, direktor “Srpskog telegrafa” Saša Milovanović kaže da se Jeremić hvalio kako je mnogo doprineo Srbiji tokom svoje funkcije u UN, a da je u stvari vrlo moguće da joj je naneo štetu.

Veliko je pitanje šta je Jeremić u Hongkongu radio sa svoje funkcije. A, pošto je medijima zabranjivao da dolaze na njegove konferencije, pa smo spremili pet pitanja na koje bi građani Srbije želeli da čuju odgovor: 1. Koje su Vaše veze sa uhapšenim u Americi? 2. Da li je tačno da je saradnja sa Patrikom Hoom počela u jesen 2012. kada ste postali predsedavajući Generalne skupštine UN? 3. Da li je tačno da je Patrik Ho uplatio milione dolara na račun CIRSD-a? 4. Šta ste, kao predsedavajući GS UN radili na sastanku u Hongkongu na kojem je dogovaran višemilionski posao između dve privatne kompanije? 5. Za koje konsultantske usluge je na račun Vaše privatne firme uplaćeno 1,33 miliona dolara? - upitao je Milovanović, dodajući da Srbija ovakvim mutnim Jeremićevim poslovima staje rame uz rame sa državama koje su već u središtu skandala.

Foto: TV Pink

On dodaje da domaći organi moraju da ispitaju ovaj slučaj, jer je reč o velikom novcu i brojnim transakcijama. Kako kaže, pitanje je šta je Jeremić obećao kineskim tajkunima za toliku sumu novca.

- Jeremić još nije dokazao ni kako je finansirao svoju kampanju, a potrošeno je mnogo novca. Voleo bih da vidim kojim čarobnim štapićem će to dokazati. Jeremić se više puta pozivao na saradnju sa zapadom, na veliku podršku Amerike, a sada se ispostavilo da, dok je on ručao na Menhetnu, prekoputa su mu hapsili najbliže saradnike i donatore. Potpuno mi je jasno da je i Amerika "pustila Jeremića niz vodu" i da ta njegova politika i opoziciono delovanje ne rade dobar posao zapadu. Siguran sam da će se naći na udaru zakona - kaže Jeremić.

Govoreći o snagama bezbednosti koje na Kosovu treba da štite bezbednost građana, Milovanović, smatra da ne rade svoj posao, što se ogleda pre svega u ubistvu Olivera Ivanovića i hapšenju direktora Kancelarije za KiM.

- Skrštenih ruku gledaju hapšenje Marka Đurića, kamenovanje Srba koji su na praznik došli da preseku kolač... Oni treba da štite prava svih građana, ali je očigledno da su Srbi za njih građani drugog reda. Za Srbe nema normalnog života, žive u getu i šta god da izaberemo kao rešenje, prvo moramo da pričamo sa građanima koji dole žive i sačekamo da se oni sa rešenjem slože - smatra Milovanović.

Mišel Zubenica iz Centra za proučavanje globalizacije smatra da se na Srbiju vrši pritisak, jer se šalje poruka šta će se desiti ako se Kosovo ne prizna kao nezavisna država.

- Bez obzira na to kakav je status Euleksa ili NATO na KiM, oni jesu garant bezbednosti. Ipak treba da tražimo da bezbednosne snage ostanu i treba da lobiramo i vršimo pritisak da UN ne dozvoli formiranje vojske Kosova - kaže Zubenica za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Milovanović ističe da Srbi nemaju nikakva prava na KiM.

- Vidimo snimke na kojima policija gurka Albance, stoje i pričaju. Kako i da ih hapse, kad su verovatno komšije! Nema mira za Srbe na KiM, ali da nema zaštite u vidu bezbednosnih snaga, bilo bi verovatno krvoprolića - kaže direktor "Srpskog telegrafa".

Celo "prelistavanje štampe" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Saša Milovanović

'